Dokument 2018 – Međunarodni festival dokumentarnog filma

Od 1. do 4. decembra biće održan 15. Međunarodni festival dokumentarnog filma pod nazivom ,,Dokument 2018″. Projekcije će biti u Domu vojske, a ulaz je besplatan.

Organizator ove manifestacije je Slađan Stojanović, pod pokroviteljstvom Grada Vranja, u organizaciji udruženja „Dokument 06“ i Dopisništva RTS-a.

DAN CETVRTI – Program festivala za utorak 4.12.2018.
Projekcije filmova od u 19h

Druga strana svega

Režija: Mila Turajlić / Srbija / 2017 / 100 min.
Zaključana vrata u jednom stanu u Beogradu već 70 godina predstavljaju barijeru koja jednu porodicu odvaja od njene prošlosti. Započinjući intimni razgovor sa svojom majkom o ovoj političkoj razdelini u njenom stanu, rediteljka trasira priču o podeljenoj kući i zemlji progonjenoj duhovima prošlosti. Hronika nekoliko generacija jedne porodice u Srbiji prerasta u portret jedne aktivistkinje u vreme velikih previranja, preispitujući odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost.

Nedelja pacova

Režija: Velimir Stojanović / Srbija / 2018 / 49 min.
Dokumentarni film “ Nedelja pacova“ je priča o najtragičnijem događaju u istoriji Leskovca. U pozno leto 1944. godine, savezničke vazduhoplovne snage iz svoje baze San Vito kod Barija, bombardovale su grad na Veternici. Oko ovog događaj još uvek je puno dilema i protivurečnosti. Svedočenja preživelih i mišljenja istoričara, rasvetljavaju vojnu i političku pozadinu ovog zločina i ponovo podsećaju na stradanje nevinih žrtava i razaranje Leskovca, na samom kraju Drugog svetskog rata. Ogromna nesrazmera između iskazane moći i planiranog cilja, iznenadila je i same inspiratore ovog događaja koji su se našli u blizini Leskovca tog tragičnog dana.

Živjeti, ploviti
Režija: Lana Šarić / Hrvatska / 2017 / 40 min.
Film o životu ljudi iz tri mediteranske zemlje: Hrvatske, Italije i Grčke. Svi su odlučili živeti uz more i u skladu s njim. Kako se nositi s priobalnim životom tokom cele godine i šta Mediteran danas nudi svojim stanovnicima?

Srpska premijera

Zatvaranje festivala