Naša istorija naša sećanja

Izložba “Naša istorija naša sećanja“

Ove godine obeležava se stogodišnjica završetka Prvog Svetskog rata i oslobođenje gradova (Vranje, Leskovac,Niš, Pirot,Knjaževac,Zaječar,Negotin, Kladovo) od strane srpskih, francuskih i trupa drugih zemalja udruženih u Istočnu Armiju, pod Francuskom vrhovnom komandom.
Francuska ambasada i Francuski institut u Srbiji zalažu se da ove godine širom Srbije obeleži stogodišnjica bratsva po oružju i solidarnosti srpskih i francuskih vojnika i civila. Danas je neophodno da se sećamo ovog perioda, u kome su udareni temelji moderne istorije naše dve zemlje, pre svega da bi se odala pošta svima onima koji su se borili za našu slobodu, ali da bismo mladim generacijama preneli ovo sećanje i omogućili stavaranje, zajednički, jedne budućnosti oslobođene svih konflikata, zasnovane na uzajamnom poverenju u okviru naše evropske zajednice.


Vođen tom idejom Francuski institut pripremio je putujuću izložbu, pod nazivom, “Naša istorija, naše sećanje-sećanje na oslobođenje srpskih gradova od strane istočne armije, porodična sećanja na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila“. Ova izložba sadrži lična sećanja i svedočenja koja se čuvaju u porodicama, ali i elemente koji se odnose na oslobođenje gradova u Srbiji, među kojima je i naš grad.

Tokom trajanja izložbe biće priređen i karavan francuskog filma sa temom Velikog rata. Do sada su priliku da pogledaju ovu izložbu imali građani Pirota,Prokuplja, Leskovca, Niša , Knjaževca, Beograda i Zaječara.


U maloj sali Galerije Narodnog muzeja, izložbu su veceras otvorili: Njegova ekselencija gospodin Federik Monodolini, dr Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja, Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja Vranje i Jasmina Janjić prof. istorije Gimnazije Bora Stanković.