MUZEJI KAO SREDIŠTA KULTURE

Manifestacija Muzeji za 10, peti put po redu, održava se od 13 -19. maja 2019. i obuhvatiće obeležavanje Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja.Svake godine najveća nacionalna muzejska inicijativa, privučeoko 200.000 posetilaca.

Tokom sedam dana programa u 46 gradova Srbije, 76 muzeja i srodnih institucija kulture na 120 lokacija priprema brojne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti baš tih dana, posetioci su u prilici da se uključe i u dodatne programe koji se sastoje od intenziviranih autorskih i stručnih vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti.

Ovogodišnja tema, ujedno tema Međunarodnog dana muzeja, Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije, fokusiraće se nanovu ulogu muzeja kao aktivnih učesnika u njihovim zajednicama. Nekada statične institucije, muzej redefinišu svoju ulogu kako bi postali interaktivniji, još više okrenuti ka publicii zajednici, fleksibilniji, prilagodljiviji i dinamičniji. Muzeji postaju stecišta kulture i funkcionišu kao platforme u kojima se spajaju kreativnost i znanje, a posetioci mogu da učestvuju u stvaranju, razmenjuju ideje i međusobno komuniciraju.

Ove godine Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja se obeležavaju istog dana, u subotu 18. maja 2019. Tokom trajanja Manifestacije ulaz će biti besplatan. Manifestacija se održava pod pokroviteljstom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

13−19. maj 2019.
PROGRAM MUZEJA ZA 10 U VRANJU

Muzej-kuća “Bora Stankovi“
Stalna postavka , zvanično otvorena posle rekonstrukcije, 6. novembra 2018. godine
Galerija Narodnog muzeja Vranje
Izložba crteža i slika Dragana Stojanovića Šutila, akademskog slikara iz Vranja
Izložba slika iz poklon –legata Zorana Stošića Vranjskog, slikara iz Sombora
Prateći program:
Promocija monografije “U prostranstvu slike“ Zorana Stošića Vranjskog,
autora Save Stepanova, istoričara umetnosti i likovnog kritičara iz Novog Sada
Četvrtak, 16. maj 2019. u 19:30 sati, Velika sala Galerija Narodnog muzeja u Vranju
RADNO VREME MUZEJA ZA VREME MANIFESTACIJE:
Muzej-kuća “Bora Stanković“: ponedeljak-petak: 8:00 – 20:00, subota, 18. maj , Evropska noć muzeja: 10:00 – 24:00, nedelja:9:00 – 13:00.

BESPLATNI PROGAMI U NEDELJI MUZEJA!