Najotrovnija evropska zmija pronađena u kući u Vranju

Strah od zmija ljudi širom Srbije sve je veći jer se malo-malo neka opasna pronađe u nečijem domu, automobilu, ili pak javnom mestu. Specijalizovana ekipa iz Vladičinog Hana na poziv komunalnih policajaca uhvatila je najotrovniju evropsku zmiju poskoka pored porodične kuće u ulici Hadži Tomina u naselju Sobina u Vranju.


Predsednik Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ iz Vladičinog Hana Vladica Stanković rekao je za 017 dn portal – da ako vidite šarku, poskoka ili šargana, znajte da ste se susreli sa najopasnijim i najotrovnijim zmijama u našoj zemlji.
U odnosu na neotrovnice, koje su ponekad duže od dva metra, otrovnice su kraće, deblјe i tromije. Imaju karakterističnu romboidnu ili cik-cak šaru na leđima.


Tragovi ujeda zmije obično krvare, brzo se javlјaju bol i oteklina, mogući su utrnulost i crvenilo. Znaci trovanja zavise od opšteg zdravstvenog stanja ujedene osobe, a izraženiji su ako je ujedena starija osoba ili dece. Znaci su takođe izraženiji ako su ujedi na glavi ili vratu. Od simptoma javlјaju se – znojenje, opšta slabost, ubrzano disanje, dijareja, povraćanje i gubitak svesti.
– Od prve pomoći treba primeniti samo istiskivanje mesta ujeda do pojave sukrvice. Nikako ne treba isisavati ranu, pošto se u ustima često nalaze ranice preko kojih otrov može dospeti u krvotok. Ujedenome treba dati što više tečnosti- vode, nikako alkohola. Nakon ukazane prve pomoći ujedenu osobu treba transportovati do najbliže zdravstvene ustanove. Kada je povređeni udalјen od naselјenog mesta može se rana i podvezati iznad mesta ujeda, ako su u pitanju noge ili ruke – savetuje Stanković.