Kanal specijalizovan za kulinarstvo

Prvi youtube kanal sa juga Srbije koji je specijalizovan za kulinarstvo otvorio je nedavno Stefan Kostić pod nazivom „Tiganj i ja„. Kostić, ima 21 godinu i dolazi iz okoline Vranja.

– Želju i inspiraciju za kuvanjem sam dobio sa 14 godina, kada sam otišao u Bosnu kod svog strica i radio u njegovom restoranu u letnjoj sezoni, kada sam bio na raspustu. Čim sam upisao srednju školu poceo sam i da se bavim kuvarstvom. Medjutim, nismo imali uslova za praksu u školi, tako da svu teoriju koju sam slušao na časovima bilo je nepohodno da uradim kod kuce. Na pocetku školske godine sam imao blok nastavu, van škole, u jednom restoranu domaće kuhinje, koja je trajala 5 dana. To meni nije bilo dovoljno, želeo sam više znanja u praksi, tako sam odlučio da pitam šefa restorana da radim bez plate, i on je odobrio. Tada sam u jednoj smeni išao u školu, a posle škole išao da radim. Dok su se moji drugovi provodili, ja sam radio. Hocu da kazem da mi je to puno značilo, iako je bilo naporno, naučio sam dosta stvari. Nastavio sam da se školujem i da radim. Već od druge školske godine, kada sam krenuo na praksu u jednom restoranu italijanske kuhinje,u istom sam se i zaposlio i poceo da zaradjujem. Sva ta praksa mi je jako puno značila, jer sam nakon zavrsetka srednje škole, sa 18 godina, otisao u Crnu Goru da radim. Radio sam 2 godine sezonski posao u Crnoj Gori(Herceg Novi,Tara), zatim sam otišao u Hrvatsku(Makarska), gde sam usavršio i mediteransku kuhinju – kaze Kostić za portal 017 dn.

017 dn: Kako je nastala ideja za snimanje za youtube – Ideja za jutjub se stvorila u Hrvatskoj, gde sam radio sa svojom devojkom, koja je takodje po zanimanju kuvar. Ja sam veliki ljubitelj videa i fotografije, a uz to i jako volim da kuvam, pa sam hteo da to spojim i prenesem svoje znanje preko jutjuba svojim kolegama a i ljudima koji vole da kuvaju. Tu ideju sam podelio sa svojom devojkom, gde sam naišao na veliko interesovanje i podrsku sto mi je jako puno značilo. Tada smo se dogovorili da od naših prvih plata kupimo opremu, koja nije nimalo jeftina, a koja nam je bila neophodna za dobar video snimak. Inače, imam jako puno ispisanih projekata koje treba da realizujem, jedan od tih projekata je kako da se mladi kuvar zaposli u željenoj zemlji, i tamo napreduje. Poznajem puno ljudi koji se plaše da izadju iz zone komfora i probaju nesto novo zarad svog napredka u kuvarskoj karijeri.

– Savet svim mladim kuvarima je da idu u „vatru“, na mestima gde ima puno posla, da rade sa pravim šefovima, tako ce najbrze da dobiju rutinu i fleksibilnost koja je neophodna za posao. Tako da ću u svojim videima pored hrane koju spremam, objavljivati snimke u kojima ću pričati o problemima mladog kuvara. Obilazicu restorane po Srbiji, probaću hranu i preporuciti na kojim mestima je najbolja hrana u svakom delu Srbije- naglašava Kostić.