“Pobedi me”, prva knjiga mlade autorke Miljane Pešić iz Vranja

„Problem sa životom je to što sve što doživimo, doživimo samo jednom- Možda posle toga bude još gomila lepših i boljih stvari, ali nikada ne bude isto, to ljudi kasno shvate. Kasno naučimo da uživamo u tom jednom trenutku koji se dešava. Uvek mislimo da će se desiti nešto bolje, pa se kao štedimo, čuvamo za to „nešto“, ne shvatajući koliko zapravo propuštamo.“ napisala je naša mlada sugrađanka u svom romanu „Pobedi me“.


Miljana Pešić je, da se podsetimo, u svojoj dvadeset drugoj godini, u saradnji sa izdavačkom kućom Nova poetika izdala svoj roman prvenac. Zatim je usledio BUM, koji je, verovatno, bio neočekivan čak i za samu autorku. Mlada, još uvek nepoznata javnosti, iz malog mesta i ograničenih mogućnosti, Miljana je uspela da do danas, nepunih godinu dana nakon izdavanja knjige, proda veliki broj svojih primeraka, uživa komplimente brojnih stručnjaka iz ove oblasti i da u svojim čitaocima probudi svaku postojeću emociju.
Prvu promociju romana održala je u Vranju, u lokalnom kafiću „Bard“. Sva mesta na promociji bila su popunjena, ali je promocija uprkos tome ostala u duhu samog romana, puna emocija i lepih reči. Držeći u jednog ruci čašu crnog vina, a u drugoj ruci izvučene delove iz svoje knjige, autorka se zahvalila svojim gostima i, gutajući knedle, pročitala par delova iz svog romana.
Drugu promociju, ubrzo nakon toga, održala je u Beogradu sa svojim izdavačima, gde pozitivni utisci takođe nisu izostali.
Još jedan veliki uspeh roman „Pobedi me“  doživeo je kada se našao na 64. Međunarodnom Sajmu knjiga u Beogradu, a osim toga krasio je i štand Nove poetike na Sajmu knjiga.


Miljana je u svojoj knjizi opisala najtežu borbu od svih, onu koja razdvaja život i smrt, onu u kojoj ne možeš ostati u sredini i čije ozbiljnosti nisi svestan dok ti ne zakuca na vrata. Vera, glavna junakinja romana, preko noći je kancer prestala da doživljava kao bolest koju ima neko na vestima, u komšiluku ili novinama. Sada je to bio njen nemilosrdni neprijatelj, kome je ona, tako mlada, morala da objavi rat. Čitajući ovu knjigu upoznaćete jednu drugu dimenziju života koji vodite sad. Shvatićete da nije vredno nervirati se zbog neudobnog dušeka, jer je zasigurno udobniji od bolničkog kreveta, poješćete i pasulj bez prevrtanja očima kada shvatite koliko ste srećni što možete pojesti ceo tanjir, a da vam ne bude muka od lekova koje ste jutros popili, shvatićete kako kafa sa prijateljima nije navika nego užitak, kako neko sanja odlazak na košarku ili pidžama žurku, dok vi ceo dan provodite u krevetu, gledajući epizode omiljene serije.  Shvatićete kako je život luksuz za koji bi mnogi dali sve što imaju, dok ga vi rasipate kao da ćete ga imati zauvek.
Sasvim sigurno zastaćete na trenutak i zapitati se. A nekad je baš to ono što je potrebno kako bismo postali svesni vrednosti  trenutka koji imamo, kao i njegove prolaznosti.
Nažalost, naša autorka je to naučila na teži način, pa poučena iskustvom svoje voljene osobe odlučila da lekciju pretoči u reči, reči u knjigu, a knjigu da učini dostupnom svima nama.
Knjigu je posvetila svojoj nani.

Danas, u vreme ove svetske katastrofe, kada su nam uskraćene sve one stvari koje smo olako shvatali i u kojima nismo umeli dovoljno da uživamo, možda je pravi trenutak da nabavite svoj primerak ove knjige. Lekciju, koju ćete naučiti, nosićete sa sobom čak i kada naziv Covid 19 budete zaboravili. Knjigu možete naručiti putem Miljaninog Instragram ili Facebook profila i sa njom se dogovoriti oko detalja.

Miljana Pešić (23) iz Vranja, student na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Kad sklopite stranice knjige Miljane Pešić osetićete pomešana osećanja. Koja god u sebi otkrili, biće vrlo jaka. I još dugo nakon čitanja razmišljaćete o njoj, vraćati se na početak, preispitivati se i pamtiti je. A to i jeste zadatak jednog književnog dela: da iznenadi, začudi, rastuži, zanese, zaboli – da u dušu čitaoca utisne dubok trag.