Vranje: Obeležena gradska slava Duhovski ponedeljak (FOTO)

Vranje slavi gradsku slavu Svetu Trojicu, praznik u narodu poznat kao Duhovi. Ove godine gradska slava obeležava se na malo drugačiji način zbog epidemiološke situacije.

Obeležavanje Duhovskog ponedeljka, gradske slave počelo je svetom arhijerejskom liturgijom koju je u Sabornom hramu služio vladika vranjski gospodin Pahomije sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije vranjske.

Pokrenuli smo mnoge projekte zajedno. Nadam se da ćemo do kraja godine završiti ili privesti bogoslužbenoj upotrebi hram u Bunuševcu, početi izgradnju crkve posvećenu Prohoru Pčinjskom u selu Zlatokop i obeležiti 950 godina postojanja manastira Sveti Prohor Pčinjski – naglasio je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, i svim Vranjancima čestitao je slavu i poželeo mir, zdravlje i sreću.

Svete Trojice, jedan je od najznačajnih hrišćanskih praznika kojim je završeno osnivanje Hristove Crkve.
Posvećena je Silasku svetoga Duha na apostole, proslavlja se kao rođendan Crkve. Učenici sina Božijeg progovorili su tada mnoge jezike koje do tada nisu znali i krenuli su po celom svetu da propovedaju hrišćanstvo.
Praznik Svete Trojice predstavlja sva tri lica Boga – Oca, Sina i Svetog Duha. Naziva se još i Duhovi i Pedesetnica. Trojice se slave tri dana, kao i Božić i Vaskrs.
Slavi se i kao krsna slava, prvi ili drugi dan.

Vranje Duhovski ponedeljak kao gradsku slavu obeležava od 2003. godine.

foto: SG.Vranja i S.Stojković